Székelyfesztivál

Jön a negyedik Székelyfesztivál
2018.05.07.

OrientPress Hírügynökség

      A polgári kormány mindig is a kárpát-medencei magyarságban gondolkodott, és felelősséget érzett nemcsak a magyarországi népességért, hanem azokért is, akik határon túl vallják magukat magyarnak – hangsúlyozta Varga Mihály a IV. Székelyfesztivált beharangozó sajtótájékoztatón, amelyet Láng Zsolt II. kerületi polgármesterrel és Kelemen Lászlóval, a Hagyományok Háza főigazgatójával tartott. Idén május 11–13. között mintegy 150 erdélyi vállalkozás mutatja be termékeit a Millenárison, a fesztivál díszvendége Marosszék lesz – tette hozzá a nemzetgazdasági miniszter, Budapest II. és III. kerületének országgyűlési képviselője. Varga Mihály a 2015-ben először életre hívott Székelyfesztivál megrendezésével kapcsolatban elmondta: az idei majálison is együtt lesz az értékes hagyományőrzés, a míves szakmaiság és az igényes szórakozás lehetősége egyaránt. A budai gasztrokulturális majális nemcsak az anyaországi és a külhoni magyarság összetartozását erősíti, hanem a magyarországi és székelyföldi kis- és középvállalkozások közötti kapcsolatokat is szorosabbra fűzi. A miniszter szerint komoly eredménynek tekinthető, hogy a fesztivál a világon szétszóródott székelység, valamint a külhoni magyarság élete, gondolkodása iránt érdeklődő magyarországi közönség találkozóhelye lett. Varga Mihály Magyarország kiemelt érdekének nevezte, hogy a magyar gazdaság mellett a teljes Kárpát-medencei régió is előrejusson. Mint fogalmazott: olyan gazdasági tér kialakítására törekszünk, amely a termelési és piaci pozícióik erősítését szolgálja az országhatárokon átnyúló az üzleti kapcsolatok erősítése révén. A IV. Székelyfesztivált május 11–13. között rendezik meg a Millenárison. Az idei díszvendég Marosszék lesz, a rendezvényt a Székely Összefogás Alapítvány szervezi, a kulturális programokért a Hagyományok Háza felel.


Május közepén ismét Székelyfesztivál
2018.04.14

Negyedik alkalommal ad otthont a Millenáris a népszerű, határon túli gasztrokulturális majálisnak. Május 11-13. között ismét a székelyeké lesz a főszerep a II. kerületi parkban.

      A  rendezvény kiemelt vendége ezúttal Marosszék lesz, fővédnöke pedig az elmúlt három évhez hasonlóan Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő. A fesztivál védnökeiként kerületünk polgármesterét, Láng Zsoltot, valamint Péter Ferencet, a Maros megyei, Borboly Csabát, a Hargita megyei és Tamás Sándort, a Kovászna megyei Tanács elnökét köszönhetjük majd. A fesztivál célja ma is változatlan. A  szervezők ízelítőt kívánnak adni a hagyományos, minőségi és egészséges székely kézműves termékek bőséges választékából, illetve bemutatni egy csipetnyit Székelyföld rendkívül gazdag kultúrájából, gasztronómiájából, hagyományos konyhavilágából, valamint annak alapanyagaiból, és nem utolsósorban az a cél, hogy segítsék a székelyföldi termékek és vállalkozások piacra jutását, a magyar gazdasági vérkeringésbe történő bekapcsolását, széles körben történő megismertetését nemcsak Székelyföldön, hanem Magyarországon is. A MÁJUS 11-én 11 órakor megkonduló csíksomlyói nagyharang jelzi majd a fesztivál kezdetét, a hétvégén pedig egész napos kulturális programok, a székely gasztronómia beNegyedik alkalommal ad otthont a Millenáris a népszerű, határon túli gasztrokulturális majálisnak. Május 11-13. között ismét a székelyeké lesz a főszerep a II. kerületi parkban. mutatkozása és székely vásár várja a látogatókat. Ezen a májusi hétvégén 150 székelyföldi kézműves termelő közel 1500 prémium kategóriás termékével találkozhatnak a látogatók. A fesztivál mindhárom nap 9–21 óra között látogatható. Belépő: 500 Ft, 12 év alatti gyermekek és mozgássérültek ingyen látogathatják a rendezvényt (1024 Kis Rókus u.16–20.).


Budapesten, a Millenárison tartják, május 11-13 között. Aki szeretne kiállítóként részt venni, kérik, hogy jelentkezzen legkésőbb március 25-ig. A feltételek nem változtak, az elmúlt évekhez hasonlóan a kiállítók térítésmentesen vehetik igénybe a standokat. Novemberben ismét lesz Budapesti Székely Nagyvásár, ide kiállítóként önköltségesen 20.000 Ft-ért tudnak helyet biztosítani a szervezők. Akik a májusi rendezvényre jelentkezik, azokra novemberben is számítanak. A Maros és Kovászna megyeiek Vajna Máriánál a vajnamari@freemail.hu levélcímen, a Hargita megyeiek Lukács Zoltánnál (Hargita Megyei Tanács – Fejlesztési Ügynökség) lukacszoltan@adehar.ro jelentkezzenek, másolatot küldve a vajnamari@freemail.com levélcímre is. További részletek hamarosan! Élő Székelyföld Munkacsoport


     


Idén is lesz Székely Fesztivál
2018. 03.06.

https://eszm.ro/2018/03/06/iden-is-lesz-szekely-fesztival/

     

  • Bejegyzések a 2017-es évből


  •   Hírek:    Székely Fesztivál 2018 - 2018. Május 11-13 napokon, Budapest, II. kerület Millenáris Rendezvényközpont. Belépődíj: 500 forint. Mozgássérülteknek és 12 év alatti gyermekeknek a belépés ingyenes. Jegyek a helyszínen kaphatóak. Díszvendég: Marosszék.        Admin