Székelyfesztivál - Fejlesztés alatt!

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Idén is nagy siker volt a Székely Fesztivál

2017.05.15.

Minden eddigi látogatószámot felülmúlt az idei Székely Fesztivál, a majálisra az elmúlt három napban közel 35 ezren látogattak ki.

   Május 12-14. között rendezték meg a III. Székely Fesztivált a Millenárison, ahol több mint száz vállalkozás 1200 termékéből válogathattak az érdeklődők. A háromnapos rendezvény díszvendége Gyergyószék volt, az érdeklődők pénteken Hargita, szombaton Kovászna, vasárnap pedig Maros megye kulturális értékeivel ismerkedhettek.

   A Székely Fesztivál évről évre egyre népszerűbb rendezvény a Millenáris Parkban. Míg első alkalommal 20 ezren, tavaly csaknem30 ezren, idén pedig már mintegy 35 ezren látogattak ki a rendezvényre. A két évvel ezelőtt útjára indított kezdeményezés elérte a kitűzött célt: sikerült szorosabbra fűzni az összetartozás szálait nemcsak a kultúra és a hagyományőrzés, hanem a gazdasági élet területén is.

   Mivel a Székelyföldön is egyre több vállalkozás érdeklődik a rendezvény iránt, felmerült, hogy évente két alkalommal, tavasszal és ősszel is sor kerülhetne a budapesti Székely Fesztiválra.

   A szervező Székely Összefogás Alapítvány köszönettel tartozik Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, a rendezvény fővédnökének. Az Alapítvány köszönetet mond a fesztivál védnökeinek: dr. Láng Zsolt II. kerületi polgármesternek, Péter Ferencnek, a Maros Megyei Tanács, Tamás Sándornak, a Kovászna Megyei Tanács, Borboly Csabának, a Hargita Megyei Tanács elnökének, valamint Glázer Tamásnak, a Millenáris Nonprofit Kft. igazgatójának és Kelemen Lászlónak, a Hagyományok Háza igazgatójának.

Budapest, 2017. május 15.

Vajna Mária, Debreczeny István és Domokos István Székely Összefogás AlapítványÖnmagával is megismerkedett gyergyószék a Székely Fesztiválon
2017.05.15. [15:53]

Gyergyószék volt a díszvendége a hétvégén lezajlott 3. Székely Fesztiválnak. A térség nyolc székely-magyar többségű közössége olyan képet mutatott magáról, amelynek értékeit nemcsak a budapesti látogatók csodálhatták meg, de maguk a gyergyóiak is meglepődhettek, mennyire gazdag Gyergyószék.

   A Székely Fesztivál díszvendégének lenni nem csupán megtiszteltetés volt Gyergyószéknek, hanem egy olyan kihívás is, amellyel mindeddig nem szembesült ez a térség. Különböző alkalmakkor korábban is megmutatták magukat a települések, de csak külön-külön, nem egységesen, mint most. Amint Laczkó Albert Elemér, Remete polgármestere fogalmazott:

   a nyolc gyergyószéki közösséget, önkormányzatokat, a kulturális élet szervezőit „kényszerítette” a felkérés arra, hogy együtt dolgozzanak, egymást segítve, egymást kiegészítve jelenhessenek meg.

   A leglátványosabb eleme ennek a „közösködésnek” a többször is színpadra lépő tánccsoport volt, amely így, együtt még sosem szerepelt, hiszen Gyergyó- Újfalu, Csomafalva, Alfalu, Szentmiklós, Szárhegy, Ditró, Remete és Borszék táncosai is részesei voltak a színes táncforgatagnak.

   Danguly Ervin, szárhegyi polgármester meglátása szerint ennek az együttesnek a létrejötte önmagában is nagy nyereség, de ennél sokkal többet is jelenthet. Úgy gondolja, hogy ez lehet az a lépés, amely a gyergyói népzenét, táncot beviszi a budapesti táncház életébe, hiszen ez ott eddig ismeretlen volt.

   A térség gazdasági szempontból is sokat profitálhat a Székely Fesztiválon való részvételből, számos itteni kézműves, kis családi vállalkozás megjelent Budapesten, és

   a több tízezer látogatónak köszönhetően komoly bevételre is szert tehettek.

   Ennél azonban fontosabb, hogy a díszvendégnek járó kiállítóhelyen képek, könyvek és egyéb kiadványok villantották fel Gyergyószék látnivalóit, ezzel hívva, csalogatva vidékünkre a fesztivál közönségét. Ezrével jutottak szórólapok, vendéglátóhelyek reklámjai a budapestiek kezébe.

   Gyergyószék gazdagabb, mint ahogy eddig tudtuk

   A Gyergyói Szemle kulturális folyóirat és ennek vezetője, Nagy József által összeállított tudományos, ismeretterjesztő előadássorozat résztvevői láthatták: sokkal több értéke van Gyergyószéknek, mint amiről eddig tudtunk. Eddig a csomafalvi ember számon tartotta a csomafalvi értékeket, a ditrói mindazt, amire az ő faluja lehet büszke és így tovább. Most azonban egyben, egy csokorban lett teljesebb, színesebb a kép.

   Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere a Székely Fesztivál legfontosabb hozadékának azt látja, hogy

   alkalom nyílt most először együtt dolgozni, közösen gondolkodni a térség önkormányzatainak.

   A közös munkát folytatni kell, hiszen látható volt,

   "ha mindenki a közöshöz hozzáteszi a maga erősségeit, akkor valóban erős lehet a gyergyói térség."

   Az együtt gondolkodás és az együtt dolgozás fontos mérföldköve ez – mondta. Már születtek is további elképzelések a közös munkához. Egyik ilyen a Gyergyószéki napok megszervezése lenne, amelynek évente más-más település lenne a házigazdája.

   Laczkó Albert Elemér is kiemelte a térség együttdolgozását, mint a fesztivál fontos hozadékát, ugyanakkor megjegyezte, ennek akkor lenne haszna igazán, ha a hazaérkezés után, a hétköznapokban is folytatódna. Hozzátette azonban:

   "ahogy magunkat ismerem, ez nem lesz könnyű."Otthonról haza: megnyílt a 3. Székely Fesztivál Budapesten
2017.05.12. [16:40]

Péntektől vasárnapig hagyományos kézműves termékekkel, népművészeti bemutatókkal, turisztikai kínálattal és sokszínű gyermekprogramokkal várja a látogatókat a 3. Székely Fesztivál a budapesti Millenáris parkban.

   Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a fesztivál fővédnöke a rendezvény pénteki megnyitóján elmondta, lassan annyian akarnak kiállítani a rendezvényen, hogy felmerült a tavaszi alkalom mellett egy őszi fesztivál lehetősége is. Az elmúlt három évben kiderült, Székelyföld sokkal gazdagabb annál, minthogy három nap elég legyen minden értékének bemutatására - tette hozzá.

   A székely fesztiválon egyszerre három dolog, a hagyomány, a termék és a kultúra kapcsolódik össze - vélte a nemzetgazdasági miniszter. A kulturális programokról elmondta: minden nap egy-egy megye - Hargita, Kovászna, Maros megye - mutatja be kulturális értékeit a Millenáris park több helyszínén.

   Láng Zsolt II. kerületi polgármester, a fesztivál védnöke elmondta, hogy idén harmadszor rendezik meg a székely fesztivált, három napig tart, 300 kiállítónak ad helyt 30 ezer négyzetméteren. Egyúttal örömét fejezte ki, hogy a fesztivál hagyománnyá vált és rengeteg érdekességet tud mutatni Székelyföld szépségeiből.

   Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke arról beszélt, hogy a fesztiválra vezető út többek között azt szimbolizálja: "otthonról jövünk és haza megyünk".

   Az otthon ott van, ahol az ember jól érzi magát, családot alapít, jövőt képzel el magának, a haza viszont ott van, ahová a szívünk is húz – fogalmazott. Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke úgy vélte, hogy a fesztivál lehetőséget teremt gazdasági kapcsolatok teremtésére is, míg Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke beszédében Székelyföld kettősségéről szólt, ahol jelen vannak a hagyományok és a modernitás is, kézművesek és feltalálók egyaránt.


Megnyílt a 3. Székely Fesztivál a Millenáris parkban
2017.05.12.

Péntektől vasárnapig hagyományos kézműves termékekkel, népművészeti bemutatókkal, turisztikai kínálattal és sokszínű gyermekprogramokkal várja a látogatókat a 3. Székely Fesztivál a Millenáris parkban.

   Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a fesztivál fővédnöke a rendezvény pénteki megnyitóján elmondta, lassan annyian akarnak kiállítani a rendezvényen, hogy felmerült a tavaszi alkalom mellett egy őszi fesztivál lehetősége is. Az elmúlt három évben kiderült, Székelyföld sokkal gazdagabb annál, minthogy három nap elég legyen minden értékének bemutatására - tette hozzá.

   A székely fesztiválon egyszerre három dolog, a hagyomány, a termék és a kultúra kapcsolódik össze

- vélte a nemzetgazdasági miniszter.

   Varga Mihály a kulturális programokról elmondta: minden nap egy-egy megye - Hargita, Kovászna, Maros megye - mutatja be kulturális értékeit a Millenáris park több helyszínén. Láng Zsolt II. kerületi polgármester, a fesztivál védnöke elmondta, hogy idén harmadszor rendezik meg a székely fesztivált,

   Három napig tart, 300 kiállítónak ad helyt 30 ezer négyzetméteren.

   Egyúttal örömét fejezte ki, hogy a fesztivál hagyománnyá vált és rengeteg érdekességet tud mutatni Székelyföld szépségeiből.

   Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke arról beszélt, hogy a fesztiválra vezető út többek között azt szimbolizálja: "otthonról jövünk és haza megyünk". Az otthon ott van, ahol az ember jól érzi magát, családot alapít, jövőt képzel el magának, a haza viszont ott van, ahová a szívünk is húz - fogalmazott.

   Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke úgy vélte, hogy a fesztivál lehetőséget teremt gazdasági kapcsolatok teremtésére is, míg Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke beszédében Székelyföld kettősségéről szólt, ahol jelen vannak a hagyományok és a modernitás is, kézművesek és feltalálók egyaránt.


Székely fesztivál lesz Budapesten
2017.05.08. [21:10]

A hétvégén rendezik meg a harmadik Székely Fesztivált Budapesten, ahol péntektől vasárnapig 100 kiállító kulturális programokkal, székely ételekkel, italokkal, kézműves termékekkel várja a látogatókat. Varga Mihály, a rendezvény fővédnöke azt mondta: fontos, hogy ne csak ilyenkor, de a hétköznapokon is odafigyeljünk a határainkon kívül rekedt magyarságra.

   “Ez egy nagyon fontos esemény, mert ilyenkor mindig lehetőség van arra, hogy felhívjuk arra a figyelmet, hogy az ország, a nemzet történelmi adottságai miatt igen jelentős, többmilliós népesség rekedt határon kívül, de ezek iránti felelősségünk az változatlan, tehát igenis odafigyelünk rájuk, és igyekszünk nekik segíteni nemcsak az ünnep, hanem a hétköznapokon is” – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter.

   “Ez a rendezvény Székelyföld találkozása Budapesttel, a budapestiek és az ország már részéről ideérkezők nézhetik, ismerhetik meg Székelyföldet, a hagyományait, a termékeit, az áruit, a kultúráját, az idegenforgalmi lehetőségeit, és végül, de nem utolsó sorban azokat a vállalkozóit is, akik képesek egyre inkább versenyképes termékeket gyártani” – tette hozzá.


A székelyek újra Budapesten
2017. május 8.

Május 12-14-ig rendezik meg a III. Székely Fesztivált a Millenárison, ahol kézműves termelők, egész napos kulturális programok és gasztronómiai fesztivál vár mindenkit.

   Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Domokos István, a fesztivál szervezője elmondta: a Székely Fesztivált 2015-ben azzal a szándékkal hívták életre, hogy mindannyian megélhessék az összetartozás élményét. A tavalyi fesztiválra már 30 ezren látogattak el, a szervezők remélik, hogy idén is hasonlóan sokan lesznek a Millenáris parkban. A gasztrokulturális majális díszvendége idén Gyergyószék tizennégy települése lesz. Péntek Hargita megye napja, szombat Kovásznáé, vasárnap pedig Maros megye napja lesz. A kulturális és gasztronómiai élmények mellett több mint száz kézművest hívtak meg, akik mintegy 1300 terméket hoznak el a fesztiválra.

   Láng Zsolt, a rendezvény védnöke elmondta, hogy büszke arra, hogy immár 3. alkalommal a II. kerület adhat otthont a rendezvénynek. A kezdeményezésből mára hagyomány lett. „Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség” – idézte a polgármester Wass Albert szavait. Hozzátette: a II. kerület a határon túli magyarsággal való kapcsolatot tágabb keretek között is igyekszik ápolni. 2011-ben a II. kerületben tette le a könnyített eljárás keretében állampolgári esküjét az első határainkon túl élő magyar nemzetiségű honfitársunk, és 2014 októberében is itt nyílt meg a Marczibányi Téri Művelődési Központban a Tintakő Könyvesbolt, ahol erdélyi magyar könyveket árusítanak, de szintén a II. kerületben áll Máriaremetén az a székely kapu, amely az összetartozásunkat hirdeti.

   A rendezvény fővédnöke, Varga Mihály miniszter, országgyűlési képviselő elmondta, hogy a rendezvény Székelyföld találkozása Budapesttel. Hozzátette: szükség van arra, hogy ne csak a kultúra, a művészet vagy az oktatás kösse össze az anyaországi és a határon túli magyarokat, hanem a gazdasági kapcsolatok is.
BUDAPEST GYERGYÓSZÉK Gyergyószék a Székely Fesztivál díszvendége
2017. május 11.

Gergely Imre

    Különleges alkalom és lehetőség nyílik Gyergyószék székely-magyar többségű települései számára, hogy egységesen mutatkozhatnak be, közösen tehetik ismertebbé értékeiket Magyarország fővárosában. Népi mesterségek, kézművesek is bemutatkoznak a Székely Fesztiválon • Fotó: Székelyfesztivál.com A 3. alkalommal sorra kerülő Székely Fesztiválon idén Gyergyószék díszvendégként kap kiemelt figyelmet. A Gyergyói Hírlap is fontos feladatot vállal. A Millenárison péntektől vasárnapig tartó Székely Fesztiválon megjelenő gyergyószéki bemutatkozás célja kíváncsiságot ébreszteni a régió iránt. Egyfajta meghívás is ez a magyarországiak számára, hogy minél többen eljöjjenek, akik még nem jártak erre, aki pedig már volt itt, az visszatérjen, és másokat is hívjon magával. Ugyanakkor találkozási lehetőség is azokkal, akik innen, Gyergyószékről származtak el, és ma Magyarországon élnek. A fesztiválon résztvevő nyolc település, Alfalu, Borszék, Csomafalva, Ditró, Remete, Szárhegy, Szentmiklós és Újfalu közösen vonultatja fel az értékeit. Például olyan néptáncegyüttes áll össze erre az alkalomra, amelybe minden helység ad táncosokat. Ugyanakkor olyan kulturális programot állítottak össze, amelyben a térségről szóló filmbemutatók, közönségtalálkozók, tudományos ismereterjesztő előadások kapnak helyet. A Székely Fesztivál fővédnöke, Varga Mihály, Magyarország nemzetgazdasági minisztere hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: ez a rendezvény Székelyföld találkozása Budapesttel. A fesztiválon a budapestiek és az ország más részéről ide érkezők megismerhetik Székelyföldet, hagyományait, termékeit, áruit, kultúráját, idegenforgalmi lehetőségeit és vállalkozóit, akik képesek egyre inkább versenyképes termékeket gyártani. Domokos István, a fesztivál szervezője ismertette: a rendezvény gasztrokulturális jellege az idén sem változik, a három nap alatt kulturális, gasztronómiai és kézműves kiállítók jelennek meg, ők mutatják be Székelyföldet minden értékével, szépségével együtt. Amellett, hogy három napon át Gyergyószék a díszvendég, minden nap egy-egy megye – Hargita, Kovászna, Maros – mutatja be kulturális értékeit, folyamatos programokkal jelentkezve a Millenáris park több helyszínén. A szervező elmondta: több mint száz kézműves termelőt hívtak meg, akik mintegy 1300 terméket visznek a fesztiválra. A Gyergyói Hírlap fontos feladatot vállalt. Gyergyószék napilapja különkiadással jelentkezik a Székely Fesztiválon. A nyolc település egy-egy oldalon mutatja be, meséli el, amit fontosnak tart tudatni magáról a saját szempontjai szerint. Emellett a különszám hasábjain hívjuk fel a figyelmet a térség sport-büszkeségeire, természeti látnivalóira, különleges, csak itt kóstolható ételeire is.


A Székely Fesztivál idei díszvendége Gyergyószék
2017-05-08 18:30

A Gyergyószék települései a díszvendégei az idei Székely Fesztiválnak, amelyet a hétvégén rendeznek meg a budapesti Millenáris parkban, ahol péntektől vasárnapig kulturális programokkal, székely ételekkel, italokkal, kézműves termékekkel várják a látogatókat.

    A Gyergyószék települései a díszvendégei az idei Székely Fesztiválnak, amelyet a hétvégén rendeznek meg a budapesti Millenáris parkban, ahol péntektől vasárnapig kulturális programokkal, székely ételekkel, italokkal, kézműves termékekkel várják a látogatókat. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a fesztivál fővédnöke a rendezvény hétfői budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: a kormány mindig is a Kárpát-medencei magyarságban gondolkodott, és felelősséget érzett nemcsak a magyarországi népességért, hanem azokért is, akik határon túl vallják magukat magyarnak. Hangsúlyozta: az első, 2015-ös fesztivál megszervezése jelentette az igazi kihívást. Felidézte, hogy amikor az azóta elhunyt Bajcsi István felkereste a rendezvény ötletével, még bizonytalan volt abban, hogy érdemes-e ebbe belevágni, de meggyőzte őt erről, a siker záloga a szervezők hite, komoly munkája volt. Arról beszélt, hogy az első évi 20 ezres, majd a tavalyi 30 ezres látogatószám után az idén tovább nőhet az érdeklődés, bár lassan a helyszín befogadóképességének határait feszegetik. “Ez a rendezvény Székelyföld találkozása Budapesttel” – fogalmazott, hozzátéve: a fesztiválon a budapestiek és az ország más részéről ide érkezők megismerhetik Székelyföldet, hagyományait, termékeit, áruit, kultúráját, idegenforgalmi lehetőségeit és vállalkozóit, akik képesek egyre inkább versenyképes termékeket gyártani. Olyan gazdasági rendszert kell kialakítanunk, amibe természetesen illeszkedik bele egy székelyföldi, egy vajdasági vagy éppen egy kárpátaljai vállalkozó, vállalkozás – mondta Varga Mihály. Domokos István, a fesztivál szervezője elmondta: a rendezvény gasztrokulturális jellege az idén sem változik, a három nap alatt kulturális, gasztronómiai és kézműves kiállítók jelennek meg, ők mutatják be Székelyföldet minden értékével, szépségével együtt. A kulturális programokról elmondta: minden nap egy-egy megye – Hargita, Kovászna, Maros megye – mutatja be kulturális értékeit folyamatos programokkal jelentkezve a Millenáris park több helyszínén. Elmondta: több mint száz kézműves termelőt hívtak meg, akik mintegy 1300 terméket hoznak el a fesztiválra és a rendezvényen maguk a termelők állnak a pultok mögött. A fesztivál vendégei megismerkedhetnek a székely gasztronómia kínálatával, meg lehet kóstolni többek között a székely töltelékes káposztát, az ordás palacsintát, sajtokat, kolbászokat és a kürtős kalácsot is. Elhozzák Budapestre azokat a pálinkákat is, amelyek ezer méter feletti magasságban termő vadgyümölcsökből, áfonyából, galagonyából, csipkebogyóból készültek. Kiemelte: az idén a turisztikai szempontból fontos székelyföldi helyszíneket is bemutatják a rendezvényen. Láng Zsolt II. kerületi polgármester, a fesztivál védnöke hangsúlyozta: a Millenáris park harmadszorra házigazdája a rendezvénynek, amellyel immár hagyományt teremtettek. “Bízom benne, hogy minden egyes évben még nagyobb, még szebb lesz ez a fesztivál és még szorosabbá teszi azt az együttélést, amire kárhoztatva vagyunk a Kárpát-medencében” – fogalmazott. A rendezvény védnöke még Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke, Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke és Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke. A fesztiválról további információ a http://www.szekelyfesztival.com oldalon érhető el. https://nemzeti.net/a-szekely-fesztival-idei-diszvendege-gyergyoszek-9070102.html


Székely Fesztivál harmadszor
2017. május 8. 11:49

Nemzetgazdasági Minisztérium Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter

    Harmadik alkalommal rendezik meg a Székely Fesztivált május 12-14. között a budai Millenárison – jelentette be Varga Mihály a gasztrokulturális majálist beharangozó sajtótájékoztatón. A nemzetgazdasági miniszter, a főváros II. és III. kerületének országgyűlési képviselője elmondta: szükség van arra, hogy ne csak a kultúra, a művészet vagy az oktatás kösse össze az anyaországi és a határon túli magyarokat, hanem a gazdasági kapcsolatok is. A Székely Fesztivált 2015-ben azzal a szándékkal hívták életre a szervezők, hogy tovább erősítsék a magyarság összetartozását, hogy szorosabbra fűzzék a meglévő barátságokat, és hogy támogassák a magyarországi és erdélyi kis- és középvállalkozások közötti kapcsolatokat – emlékeztetett Varga Mihály. Hozzátette: ezekkel a célokkal a legnagyobb mértékben egyetértve vállalta akkor és azóta is minden alkalommal a rendezvény fővédnöki címét. A nemzetgazdasági miniszter szerint Székelyföldet, a Kárpát-medence egyik legígéretesebb és legszebb régióját minél több szállal össze kell kapcsolni Magyarországgal. Mint mondta: a kötődések megvannak, hiszen több ezer vegyesvállalat működik hazánk és Erdély között, és ez jó alapot teremt arra, hogy Székelyföld a magyar gazdasági vérkeringés része legyen és maradjon. A rendezvényt szervező Székely Összefogás Alapítvány képviselői elmondták, idén Gyergyószék lesz a rendezvény díszvendége, emellett pénteken Hargita, szombaton Kovászna, vasárnap pedig Maros megye mutatkozik be a fesztiválon. Fellép a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Maros Művészegyüttes és népviselet-kiállítást is megtekinthetnek az érdeklődők. Az ötszáz forintos napi belépő árából befolyó teljes összeget a Cseppkő Gyermekotthon javára ajánlja fel a szervező alapítvány. (Nemzetgazdasági Minisztérium) http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/szekely-fesztival-harmadszor


Válasz a Magyar Nemzetben megjelent Ellopták a székely majálist c. írásra.
2017.04.24.

Nem lopta el senki a Székely Majálist! Lesz idén is Székely Fesztivál a Millenárison

    Az idei Székely Fesztivál, szervező csapata megváltozott. Az első és második rendezvényt három személy, Bajcsi István, Lukács Csaba és Domokos István szervezte. A Millenáris területét és a fesztivál részére szükséges eszközöket a szervezők közös megegyezése alapján a Lukács Csaba által vezetett Székely Szeretetszolgálat bérelte, illetve ide érkezett az a támogatás, amelyet a Fővédnök biztosított. Nem a Székely Szeretetszolgálat szervezte a fesztiválokat, hanem a három említett személy, ezen belül is Bajcsi István személye kimagasló, ő volt az ötletgazda, az ő érdeme volt Varga Mihály miniszter úr felkérése fővédnöknek és ő szerezte az anyagi források jelentős részét ráadásul nem állt semmilyen viszonyban a Székely Szeretetszolgálat Alapítvánnyal. A II. Székely Fesztivál után felmerült annak szükségessége, hogy egy új alapítvány keretén belül folytatódjon a további munka, amelynek alapító tagjai legyenek az első két fesztivál szervezői és az alapítvány minden szervező részére legyen teljesen átlátható és kizárólag a Fesztivál szervezésével foglalkozzon. Az alapítói megbeszélést követően és többszöri felkérés után is Lukács Csaba kijelentette, hogy ő nem kíván részt venni az új szervezetben, így a Székely Összefogás Alapítvány úgy alakult meg, hogy a korábbi három szervezőből kettő maradt Bajcsi István és Domokos István az új alapítványnál. A Székely Fesztivál korábbi fővédnöke, védnökei és támogatói sem változtak, ők is az újonnan alapított szervezet mellé álltak. Ezt követően ötletgazdaként és a főtámogatók képviselőjeként Bajcsi István látva Lukács Csaba szándékát levédte a Székely Fesztivált, mint védjegyet a látványelemekkel együtt. Az első két fesztiválnak is részei voltak ezek az elemek ezért úgy tekintett rá, mint a fesztivál tulajdonára. Elindult az idei rendezvény szervezése, immáron az új alapítvány színeiben, bejelentésre került az új időpont és az a szándék, hogy a Millenáris a Székely Összefogás Alapítvánnyal kössön bérleti szerződést a 2017-es rendezvényre vonatkozóan, ezt a Rendezvényközpont elfogadta. November végén Bajcsi István elhunyt, a Székely Összefogás Alapítvány alapító okiratának rendelkezései szerint ebben az esetben élettársa vette át az alapítói jogokat az elhunyt személytől és mivel Bajcsi István még életében, közokiratban foglalt végrendelet alapján minden vagyonát élettársára hagyta, így a védjegy öröklése és további használata is jogilag rendezett formában maradt. Időközben több egyeztetés is folyt arról, hogy Lukács Csaba illetve a Székely Szeretetszolgálat a III. Székely Fesztivál kulturális programjának szervezője legyen, de 2017. március 15-ig, mint végső határidőig ez nem valósult meg, ezért az idei rendezvény sikere érdekében a Hagyományok Háza kapott megbízást erre a feladatra, amit az intézmény vezetője el is fogadott. A Fővédnök Úr levélben felkérte a három székely megye vezetőit, hogy legyenek a Fesztivál védnökei, mindhárom megye első embere vállalta, hogy az előző évekhez hasonlóan itt lesz, és a kulturális programok létrehozásában is közreműködnek. Húsvétkor a MOL támogatásával megjelentek Budapesten azok az óriásplakátok, amelyek az idei fesztivált jelentették be a nagyközönség számára, de ugyanakkor a Magyar Nemzet vezércikkben közölte, hogy ellopták a székely majálist. Mivel a kiadványban csak Lukács Csaba álláspontját közölték, ezért helyreigazítást kértünk a laptól, amely a következő számban meg is jelent. Erre újabb válasz ékezett, amelyet újra cáfoltunk, aztán egy LMP-és képviselő írásos magyarázatot követelt a Fővédnöktől, majd további helyeken jelentek meg hasonló tartalmú írások és akkor úgy döntöttünk, hogy a fesztivál hivatalos honlapján közzétesszük ezt a nyilatkozatot, és a továbbiakban, akit érdekel ez a téma az innen tájékozódhat. Megjegyezzük, hogy a korábban használt www.szekelyfesztival.hu honlap illetve a szekelyfesztival facebook oldalhoz Lukács Csaba nem engedi hozzáférni a szervezőket, mert azt sajátjának tekinti, ezért hoztuk létre a www.szekelyfesztival.com honlapot és a Székely Fesztivál 2017 facebook oldalt. Most párhuzamosan megy a régi és az új honlap és facebook oldal, a régi oldalakon ott van a 2017-es évszám egyéb tartalom nélkül, így amikor az érdeklődő erre az oldalra talál az a benyomása lesz, hogy az idén nem lesz Fesztivál. Valószínű ezzel a magatartással azt szeretné elérni Lukács Csaba, hogy minél kevesebben szerezzenek tudomást a 2017-es rendezvényről, így kevesebben legyenek a rendezvényen és az esemény végén állíthatná, hogy mindez azért történt, mert ő nem vett részt a szervezésben. Összegezve a fentiekben felsorolt tényeket kijelentjük, hogy a III. Székely Fesztivál helyszíne ugyanaz, majális jellege megmarad, fővédnöke és védnökei ugyanazok, támogatói szintén ugyanazok, nem változtak a kézművesek és a fellépők is a három székely megyéből érkeznek. Egyszóval minden maradt a régi, kivéve Lukács Csaba korábbi szervezőtársunkat, aki úgy döntött, hogy neki egyedül nem felel meg az új felállás. Írásaival, a fesztivál régi facebook oldalával és honlapjával bizonyosan sok embert meg fog téveszteni, sok emberhez nem fog eljutni az idei Fesztivál híre. Egyértelmű, hogy a Székely Fesztivált nem lopta el senki, május 12-14 között ismét megtartjuk a soron következő harmadik rendezvényünket, mert az elmúlt év harminc ezer látogatója reményeink szerint ismét jelen szeretne lenni a Millenáris majálisán. Ez a rendezvény, nekünk, székelyeknek nagyon fontos ezért kiállunk támogató Fővédnökünk, védnökeink, támogatóink mellett, mert az ők segítségük nélkül nem volna Székely Fesztivál Budapesten. Székely Összetartozás Alapítvány

Budai Magazin - 2017. Május 5.

Tartalom: Székelyföld értékeit, hagyományait mutatja be a Székely Fesztivál, amit idén május 12-e és 14-e között rendeznek meg a Millenárison. A részletekről Domokos István főszervezővel beszélgetünk.Gyergyó a díszvendég - Székely Fesztivál harmadszorra
2017.03.29. [15:45]

Gyergyószék lesz a díszvendége az idei budapesti Székely Fesztiválnak. A településvezetők azt tervezik, a térség legfontosabb értékeit mutatják majd be a rendezvénysorozaton.


   Gyergyószék a harmadik alkalommal szervezett Székely Fesztivál kiemelt vendége lesz idén – erről sajtótájékoztatón számolt be Gyergyó­szent­miklóson az esemény főszervezője, Domokos István. A fesztiválról azt mondta, olyan Székelyföldről származó személyek kezdeményezték, akik szerint társadalmi igény van arra, hogy elszármazottak, székelyek, valamint velük szimpatizálók gyűljenek össze egy nagyszabású rendezvényen, ahol a székelység értékei kerülnek előtérbe. Első alkalommal Sóvidék, másodszor Háromszék volt a díszmeghívott, idén került sor Gyergyószékre.
   – A három nap alatt a műsorpalettán a díszvendégnek kiemelt figyelmet szentelünk – jegyezte meg a főszervező.
Hozzátette, egyre nagyobb kihívást jelent, hogy egy térség jól mutatkozzon be.
Nagy Zoltán, Gyergyó­szent­mik­lós polgármestere elmondta, a gyergyói polgármesterek egyöntetű véleménye a témában az, hogy a térségnek olyan színvonalat kell képviselnie, amire büszke lehet, aki innen származik vagy Székelyföldről a rendezvényre látogat.
   – Minél több érdekességet szeretnénk bemutatni, minden település összegyűjti értékei legjavát, majd szakemberek bevonásával zsűri fogja eldönteni, hogy melyek képviselik majd Gyergyószéket – fogalmazott a városvezető.
A cél az, hogy ne csak a várost vagy egyes településeket népszerűsítsenek, hanem egységesen jelenjen meg a térség. Borszéktól a Békás-szorosig mindent szeretnének megmutatni, nagy szerepet kap majd a népzene és népművészet, de az elképzelés szerint az épített örökség és a természeti látványosságok sem maradnak ki.
   Emellett a gasztronómia is szerephez jut, hiszen Gyergyó olyan jellegzetes ételekkel is büszkélkedhet, amelyeket más székelyföldi települések nem mondhatnak magukénak, ilyen például a poékaleves vagy a hurutos leves is.
Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke azt mondta, Hargita Megye Tanácsa az előző években is támogatója volt a rendezvénynek, idén is az lesz, hiszen jó lehetőséget kínál Székelyföld – ezúttal kiemelten Gyergyószék – bemutatkozására.
   A Székely Fesztivált május 12–14. között tartják a budapesti Millenáris Parkban. A csíksomlyói harangszóval nyitják meg a rendezvényt, az első nap Hargita, szombaton Kovászna, vasárnap Maros megye mutatkozik be, de Gyergyószék mindvégig jelen lesz. Az eseményre 40-50 ezer látogatót várnak.A Székely Fesztivál harmadik kiadásán, május 12 és 14 között, a kiemelt vendég Gyergyószék lesz
2017.03.28. [19:00]

   2015-ben első alkalommal hagyományteremtő, kapcsolatépítő céllal szervezték meg a Székely Fesztivált Budapesten. A nagy érdeklődés által bizonyosságot nyert, hogy szükség van olyan alkalomra, ahol az anyaországban élő székelyek találkozhatnak, ahol a Székelyföld iránt érdeklődők megélhetik a székely hagyományokat, megkóstolhatják a székely ízeket. Idén a fesztivál harmadik kiadásán, május 12 és 14 között, a kiemelt vendég Gyergyószék lesz, ezért a széki településvezetők hétfőn az előkészületekről egyeztettek, elkezdődött a szervezés a Gyergyószentmiklósi Turisztikai Iroda koordinálásában.


Egységes Gyergyószék megy Budapestre
2017.03.28. [14:55]

Harmadszor kerül sor Budapesten a Székely Fesztiválra, ahol most Gyergyószék kap kiemelt figyelmet. Díszvendégként mutathatja meg, ami értékes, amire büszke lehet minden idevalósi, és amivel idelátogatásra hívhatja más vidékek lakóit.


Munkamegbeszélésen az önkormányzati vezetők • Fotó: Gergely Imre

   Gyergyószék székely többségű települései egységes arculattal, közösen mutatkoznak majd be a budapesti Millenáris parkban május 12. és 14. között.

   Gyergyószentmiklós, Borszék, Remete, Ditró, Szárhegy, Alfalu, Csomafalva és Újfalu hétfőn kezdte el a szervezést, a településvezetők munkamegbeszélésen megállapították, megtiszteltetés és nagy lehetőség, de ugyanakkor komoly kihívás is a díszvendég-szerep. Az elszántság azonban megvan:


   méltó módon fog megjelenni a régió a Székely Fesztiválon.

   A konkrét program tervezése is elindult. Amint Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere elmondta a napokban minden település összegyűjti azon értékeit, amit meg szeretne mutatni Budapesten, ezeket összesítik, és ebből áll majd össze a végleges kínálat. Hangsúlyozta, nem a várost, vagy az egyik, vagy a másik helységet népszerűsítik külön, hanem egységesen fog megjelenni a térség.

   Így például a gyergyószéki népzenére és néptáncra úgy hívják fel a figyelmet, hogy nem egyik, vagy másik néptáncegyüttes utazik a magyar fővárosba, hanem egy olyan csoport, amelyben minden település képviselve lesz.

   A Székely Fesztivál célja, hogy bemutassa a székely kultúrát annak minden értékével együtt, ideértve a gazdasági, a turisztikai értékeket is. 40–50 ezer látogatót várnak a helyszínre és emellett kiemelt médiafigyelmet is kap a rendezvény, így Gyergyószék, mint díszvendég minden más alkalomhoz képest is különleges lehetőséget kap a térség megismertetésére – vázolta Domokos István főszervező.

   Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke is ráerősített erre, mondván, hogy ez egy kiváló alkalom arra, hogy csodájára járjanak vidékünknek. Az esemény május 12-én 11 órakor a csíksomlyói harangszóval kezdődik. Aznap Hargita megye, szombaton Háromszék, vasárnap pedig Maros megye mutatkozik be, de Gyergyószék mindhárom napon jelen lesz a kínálatával.

   A Székely Fesztivál találkozási lehetőség is lesz mindazok számára, akik Gyergyószékről származtak el, de a térség komoly reklámja is azok felé, akik még sosem jártak itt. Bőven van még felfedezni való Gyergyószéken – hangzott el.
A budapesti Székely Fesztivál díszvendége lesz Gyergyószék
2017.03.28. [12:45]

Gyergyószék székely többségű települései egységes arculattal, közösen mutatkoznak be a budapesti Millenáris Parkban, a május 12 és 14. között rendezendő Székely Fesztiválon.

   Díszvendégként vesz részt Gyergyószék a harmadik alkalommal rendezendő Székely Fesztiválon, amelyet május 12 és 14. között tartanak a budapesti Millenáris Parkban. „A napokban minden település összegyűjti azon értékeit, amit meg szeretne mutatni Budapesten, ezeket összesítik, és ebből áll majd össze a végleges kínálat. Nem a várost vagy külön-külön a helyiségeket szeretnénk népszerűsíteni, hanem egységesen fog megjelenni a térség. A gyergyószéki népzenére és néptáncra úgy hívjuk fel a figyelmet, hogy egy olyan csoport utazik a magyar fővárosba, amely révén minden település képviseltetheti magát” – mondta Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere.

   Hozzátette, Gyergyószentmiklós, Borszék, Remete, Ditró, Szárhegy, Alfalu, Csomafalva és Újfalu településvezetői már elkezdték a szervezést, a munkamegbeszélésen megállapították: megtiszteltetés és nagy lehetőség, de komoly kihívás is a díszvendégszerep. „A Székely Fesztivál célja, hogy bemutassa a székely kultúrát annak minden értékével együtt, ideértve a gazdasági, a turisztikai értékeket is. A rendezvényre 40–50 ezer látogatót várunk, a médiafigyelemnek köszönhetően Gyergyószék mint díszvendég különleges lehetőséget kap a térség megismertetésére” – részletezte Domokos István, a rendezvény főszervezője.

   Az esemény május 12-én 11 órakor a csíksomlyói harangszóval kezdődik. Aznap Hargita megye, szombaton Háromszék, vasárnap pedig Maros megye mutatkozik be, de Gyergyószék mindhárom napon jelen lesz a kínálatával. A Székely Fesztivál találkozási lehetőség is lesz mindazok számára, akik Gyergyószékről származtak el, de a térség reklámja is azok számára, akik még sosem jártak itt.


  • Bejegyzések a 2022-es évből
  • Bejegyzések a 2019-es évből
  • Bejegyzések a 2018-as évből


  •   Hírek:    Székely Fesztivál 2022 június 24-26.        Admin